Recette compote de pomme a la maitre DeCock

Published by Violacase on

Benodigheden

  • Appels
  • Geleisuiker
  • Oude dan wel nieuwe glazen potten met mooi sluitend en ongeperforeerd deksel
  • Goed humeur en een verder lege agenda voor een uurtje

Eerst natuurlijk het hoofdingrediënt in handen krijgen

Verzamel de hoeveelheid appels die je denkt te gaan verwerken. Ga er vanuit dat je ongeveer iets meer dan de helft overhoud na bereiding.

Indien uit de winkel neem dan bij voorkeur de goudreinet. Indien uit de tuin en je hebt meerdere soorten appelbomen staan mix deze dan. Zo krijg je een divers smakenpalet op je bord.

Appels die nog niet helemaal rijp zijn of een beetje overrijp kun je makkelijk meenemen, is echt geen probleem. Dat geldt ook voor appels die beschadigd zijn door bijvoorbeeld hagel of liefhebbende vogels.

Voorbereiding

De appels

Schil de appels en verwijder ongewenste delen. Doe dat allemaal niet al te truttig: een beetje schil of een beetje lelijkheid doet niets af aan het eindresultaat. Verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijdt de appels in stukjes van ongeveer 2 á 4 cm lengte en 1 á 2 cm dikte. WIl je dikkere of dunnere stukjes of simpel willekeurig? Doe maar wat je denkt dat lekker is.

De potten
(belangrijk! Je wilt niet dat na een maand de boel al aan het schimmelen gaat)

Neem ruim de hoeveelheid glazen potten die je denkt nodig te hebben om te vullen. Vul iedere pot met een centimeter water en leg het deksel los, dus zónder vast te draaien, op de pot. Zet die potten+deksel in de magnetron en breng ze voor enige minuten aan de kook.

Koken

Voorkoken

Flikker de appelstukjes in een pan. Voeg een kleine centimeter water toe ter voorkoming van aanbranden. Kook dit alles op een niet te hoog vuurtje totdat het een smeuïge brij wordt waarbij de stukjes glazig zijn geworden. Niet te lang, anders krijg je appelmoes. (Een goedgevulde 5-literpan doet er ongeveer 20 minuten over) Uiteraard regelmatig omscheppen met een spatel om het garingsproces toe te kennen aan de hele massa. Wordt de massa te droog voeg dan wat water toe en hou een deksel op te pan. Wordt de massa te nat hou dan het deksel van de pan en laat het een beetje inkoken.

Geleisuiker toevoegen

Om het resultaat een extra mooie gebonden structuur te geven en de gewenste zoetheid te verkrijgen voegen we geleisuiker toe.

Schuif de pan van het vuur, doe een klein beetje op een schotel en koel dit beetje af door te blazen en/of in de koelkast te zetten. Proef! Erg zoet of erg zuur? Afhankelijk van de zuurgraad gooi je nu meer of minder geleisuiker in de pan. Indien erg zuur dan ongeveer een derde deel van dat wat in de pan zit en verder steeds minder naar eigen inzicht.  Zelf gebruik ik meestal ongeveer een verhouding van 5:1.

Breng de massa met de geleisuiker onder goed roeren nog een keer voor enige minuten aan de kook. De geleisuiker zorgt dat het mooi gaat binden. Wordt de boel naar je inzicht wat te dik dan kun je al roerende nog wat water toevoegen.

Afwerken

Gooi het destilatiewater uit de potten. Vul pot voor pot met een schone (jus)lepel tot vrijwel aan de rand. Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht binnen de massa blijft hangen. Zorg vooral dat de bovenrand van de pot mooi schoon is door gemorste compôte te verwijderen met een schone microvezeldoek of keukenpapier. Draai het deksel er op, maar niet te vast anders krijg je hem later bijna niet meer open: de pot gaat vanzelf vacuumtrekken tijdens het afkoelen!

Laat de potten afkoelen en spoel daarna eventueel aan de buitenkant klevende compôte af. Plak je mooie zelfontworpen etiketten op de potten en vergeet daarna vooral niet ook je buren een potje te schenken.

Klaar!

 

 

 

Categories: Algemeen